Asharti Szabó Andrea

A Zenével gyógyíts program mentora

Asharti Szabó Andrea

Asharti Szabó Andrea halandzsa nyelven énekelt (amit ő az Univerzum egységnyelvének hív) és forgatott a Wenckheim palotában.

Az éneklés gyógyító ereje - FreeForm LifeSong Method™ módszertan terjesztése

Asharti Szabó Andrea vagyok, énekművész, tanár, terapeuta. Énekléssel foglalkozom immáron több mint 15 éve, és pályám két fő vonalon mozog. Az egyik művészeti, a másik a terapeuta tanári. Koncerteket adok, filmzenékben működök közre, és az éneklés emberi lélekre valamint fizikai-egészségállapotra gyakorolt hatásaival is foglalkozom.

Módszerem saját fejlesztésű, emberi hangon alapuló, bárki számára elsajátítható gyakorlat sorozat a FreeForm LifeSong Method™ nevet viseli. A módszertanom akkreditációjához, tanárok, terapeuták képzéséhez, továbbképzéséhez valamint egy 'relaxációs' CD elkészítéséhez szeretettel várok anyagi és szakmai támogatást, amelyet kórházaknak, iskoláknak intézményeknek juttatnánk el térítésmentesen.

Célom, hogy az éneklés, a Hang, minél több ember számára nyújtson kikapcsolódást, boldogságot. Támogassa a felépülést, regenerálódást, lelki egyensúly megtartását. Miért? Mert bárki számára könnyen elérhető, alkalmazható és ingyenes eszköz, mégis a legtöbben elfojtják, nem teszik, vagy épp rosszul teszik-képzik, ezáltal lelkük egy darabját is elzárják még önmaguk elől is.

Vicces, hogy Kodály Zoltán országában (de a nagyvilágban is jellemző) a gyerekek még szívesen, a felnőttek viszont szinte egyáltalán nem énekelnek. Minden olyan projekt hasznos a társadalom számára, amely épít, boldogságot okoz, ráadásul Magyarország bővelkedik tehetséges emberekben és ötletekben. Jómagam felnőttként találtam rá az utamra, az életcélomra. Ez pedig az, hogy eljuttassam a hangomat minél több emberhez, minél több formában. Legyen az lemez, koncert, filmzene. Mert ezáltal változnak, hiszen hatással van rájuk a Hang akkor is, ha nem hisznek benne. Ez tapasztalat. Másrészt a módszerem, remélem legalább akkora hatást fog gyakorolni mint annak idején Kodály Zoltán.

Újszerű, modern, kortól, nemtől, vallástól független, nincsenek nyelvi korlátok benne. Pont azt segíti megérteni és megtanulni, ami az éneklés valódi feladata lenne, a boldogságteremtést, az önkifejezést. A helyesen képzett hang hatással van ugyanis a lélekfejlődésre, személyiség fejlődésre, egészségi állapotra, ezáltal pedig az egész életükre. A nálam tanulók bizonyítják, hogy akinek helyére billentjük a hangképzését, és megtanul a hangjával szabadon improvizálni gyakorlatilag megváltozik az élete. Természetesen pozitív irányban.

Mire legbüszkébb munkája során?
Arra vagyok a legbüszkébb, hogy sosem adtam fel az álmaim! Még akkor sem, amikor látszólag semmi esélyem sem volt a tovább lépésre, a kibontakozásra. Mindig volt egy belső erő, egy belső hang, amely azt súgta: Kelj fel, és menj tovább! Vidd végig azt, amit elterveztél! Én pedig felálltam és tettem, teszem a dolgom ma is.

Mik azok az értékek, amik miatt elfogadta az alapítvány felkérését?
A saját bőrömön tapasztalom, hogy mennyire összetett, és milyen sok mindentől függ, hogy egy elképzelés, egy terv, a szándék meg tudjon valósulni, hogy sikeres legyen. Ehhez sokszor nem elég az, hogy én jó vagyok abban, amit csinálok. Az alapítvány pont azokat szeretné előtérbe helyezni és támogatni, akik valódi értékek mentén dolgoznak, akik valóban megérdemlik, hogy támogatást kapjanak. Legyen szó nyilvánosságról vagy anyagi forrásokról vagy bármi másról. Nagyon fontosnak tartom, hogy a valódi értékek mentén éljük az életünket, és támogassuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek hozzá tesznek a világ jobbításához. Így tehát nem volt kérdés számomra a csatlakozás.

Mi lesz a szerepe szakmailag az alapítvány életében?
Szakmailag a 'Gyógyíts zenével' és a 'Gyermekprogramok' részhez kapcsolódom. Támogatom a kiválasztási folyamatot, hogy az arra legérdemesebbek kaphassák a kategóriákon belül a díjat, valamint akinek a legnagyobb támogatásra van szükségük a projektjük megvalósításához. Továbbá kapcsolódva a szervezetekhez, rendelkezésre bocsájtom a tudásom, és programokat tartok számukra térítés mentesen. Ez pedig a hangokkal és az énekléssel történő művészetterápiás, gyógyító munka és az előadóművészet.

Mit vár el ettől a kezdeményezéstől?
Bízom abban, hogy a mai világunk felkavarodott káosza szépen letisztul, és a valódi érték és tudás lesz minél hamarabb az ÉRTÉK és a követendő példa mások számára is. Mindent megteszek annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson.

Mi az üzenete vagy mottója?
"Amint fent, úgy lent, amint kint, úgy bent." (Hermész Triszmegisztosz)

Ezzel a mondattal kezdem az énektanítást minden alkalommal, egy bizonyos fókusz gyakorlatnál. Ha a fejben rendet teszünk, ha a gondolatainkat megtanuljuk irányítani, ha fókuszban, a jelenben vagyunk, akkor a fizikai térben is úgy tudunk megnyilvánulni, ami számunkra is kellemes és helyén való, hiszen a gondolatnak teremtő ereje van. Akkor rend lesz nem csak bennünk, hanem körülöttünk itt. Ugyanis ha a világot akarod megváltoztatni, akkor először változtasd meg magad! Ha pedig egyszer elérkezik az átlépés ideje, akkor tudj válaszolni a kérdésre: Mitől lett jobb ez a világ, azáltal hogy itt éltél?