Hírek - Plüss Kommandó

Fénytakarót és babafészek csomagokat, koraszülött textileket adományoztunk a Semmelweis Egyetemnek

2022. Július 11. Hétfő

2022. június 7-én a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti PIC részlege számára adtunk át fénytakarót és speciális babafészek csomagokat, illetve a koraszülöttek ellátást segítő egyéb textileket közel 3.000.000 Ft értékben.

Mire való a fénytakaró?

A fénytakaró, teljes nevén kékfényterápiás eszköz  a piciknél fellépő sárgaság megszüntetésében segít. A sárgaság oka a bilirubin magas szintje a vérben, ami a pici központi idegrendszerére káros hatással lehet. A bilirubint a máj nem képes kiüríteni, de a kék fény hatására távozik.

Ott adományoztunk, ahol a babafészek csomagok születtek

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti PIC részlegének vezető főorvosa Dr. Nádor Csaba és nővérei szakmailag támogatnak minket a kezdetektől. Ezért ez az adományozás szívünknek különösen kedves volt. Hiszen egy komoly, orvosi eszközzel és speciális, a koraszülöttek ellátását segítő textilekkel lephettük meg annak a klinikának a dolgozóit, akik segítettek és folyamatosan segítenek a textilek fejlesztésében.

A most kapott kékfényterápiás eszközzel lehetővé válik az úgynevezett kengurumódszer zavartalan alkalmazása a sárgaság miatt kezelésre szoruló babáknál is.

Azokban az ápolási időszakokban, amikor nem bőr-bőr kontaktusban vannak a koraszülöttek a szüleikkel, az inkubátorban úgynevezett „babafészkekben” pihennek. – Dr. Nádor Csaba

A koraszülöttek gondozását segítő textilek a FINE nemzetközi képzés szerint készültek

A FINE, az angol Family and Infant Neurodevelopmental Education szó rövidítése, magyarul Családközpontú fejlődéstámogató ellátás – alapozó nemzeközi képzés. Ez egy olyan szakmai képzés, mely a legújabb nemzetközi szakmai ismereteket adja át a koraszülöttek ellátásában és a PIC osztályon dolgozó szakembereknek.

Magyarországon a Melletted a helyem Egyesület valósítja meg, melynek alapítója és elnöke Dr. Nádor Csaba. Az alelnök Nagy Lívia egykori gyermekápoló, nemzetközi szinten ismert szakember, aki a WHO és az UNICEF által készített szakmai anyagok összeállításában is részt vett. Líviának is szeretnénk külön megköszönni szakmai tanácsait és emberileg is sokat tett azért, hogy megszülethessenek a babafészek csomagok és az egyéb, a koraszülöttek ellátás segítő textilek.

A babák fizikai és idegrendszeri fejlődését segítő babafészek csomagok

A babafészek csomagok igazoltan segítik a koraszülött babák fizikai és idegrendszeri fejlődését, mivel az anyaméhhez hasonló körülményeket teremtenek, ezáltal megnyugtatják a piciket. Ahogy Dr. Nádor Csaba is mondta, a bőr-bőr kontaktus a legfontosabb a koraszülöttek fejlődésében, a babafészek és a hozzá tartozó textilek pedig ezt kiegészítik, hiszen amikor a picik nem lehetnek édesanyjukkal bőr-bőr kontaktusban, az inkubátorban a babafészek nyújt nekik biztonságot.

A koraszülöttek gondozását segítő egyéb textilek

Bár a babafészek csomagok a legismertebbek, sok más, fontos és hasznos textil eszközt is adományozunk a kórházak számára, amik segítik a picik gondozását.

A Semmelweis Egyetem részére az alábbi textileket adtuk át

szülészeti kendő, lumbál kendő, szemészeti vizsgáló kendő, CPAP sapka (új fejlesztés), inkubátor lepedő, angyal boríték, szoptatós párna

Köszönjük a Happys-nek és a Boldog családnak, hogy velünk vannak

Végül hálánkat szeretnénk kifejezni a Boldog családnak, akik a kezdetektől kizárólagos gyártóink és támogatóink is egyben. Mindig időre elkészültek a babafészek csomagokkal, aranykezű Boldog Kata szebbnél szebben, precízen varrta a gyönyörű textileket, amikre öröm nézni.
Boldog Róbert, a mi Robink minden átadásra elkísérte Nyilka Ildikó kuratórumi elnökünket, ha kellett, saját családi autójával vitte a csomagokat, idejét és energiáját nem sajnálva segített, ahol csak kellett. Ő az, aki bemutatta a textileket, pakolt, mindig ott volt a háttérben és a kamerák előtt is. Köszönjük továbbá Boldog Zitának és Boldog Kristófnak, a mindig lelkes gyerkőcöknek, hogy ők is segítettek, amikor csak tudtak, pakolták a csomagokat és át is adták az orvosoknak, nővéreknek.

Adományunk összértéke és forrása

Az adomány összértéke: 2 978 308 Ft