Léber Barbara

divattervező, művész

Léber Barbara

Léber Barbara, divattervező a MOME divattervező szakjának elvégzése után Spanyolországban (az U.I.B. Egyetemen) töltött néhány évet, ahol rálátást nyert arra, hogyan működnek a kisebb haute couture szalonok, amelyeknek abban az időben Magyarországon még nem volt kultúrája.

Hazaérkezve (1999 decemberében) megnyitotta önálló szalonját, ahol olyan öltözékek készülnek, amelyek kiemelik viselőjük karakterét. Ruhái megalkotásánál arra törekszik, hogy a figyelmet az arcra – az emberre – terelje. Esküvői és haute couture ruhái tették ismertté, ő pedig azt vallja, hogy a nőies, klasszikus, örök darabok soha nem mennek ki a divatból.

Kollekcióit az öntudatos, saját értékeivel tisztában levő Nő ihleti. Olyan öltözékeket igyekszik megalkotni, amelyek kifejezetten nőiesek, de csak annyira szexisek amennyire egy intellektuálisan értékes ember azt megengedheti magának.

Mire legbüszkébb a munkájával kapcsolatban?
Jónéhány évvel ezelőtt egy neves divatmagazin felkért egy fotózásra a 3 gyermekemmel együtt. Azért vagyok erre a legbüszkébb, mert ekkor a sikeres munkámon keresztül tudtam bemutatni a számomra legnagyobb értékeket.

Mik azok az értékek, amik miatt elfogadta az alapítvány felkérését?
Különlegesnek tartom az alapítvány jövőre mutató hitvallását, egyedinek érzem és úgy gondolom, erősen stimulálja az összes jótékonysági alapítvány munkáját.

Mi lesz a szerepe szakmai zsűri tagjaként az alapítvány életében?
A művészet örök, mindig az a célja, hogy elgondolkodtasson és gyönyörködtessen. A művészetet támogató alapítványok munkája során nagyon sok érdekes és rendhagyó művészeti ággal vehetem fel az értékes és előremutató kapcsolatot.

Mit vár el az alapítványi  kezdeményezéstől?
A jótékonyság elterjesztését a mindennapi kultúránkban és a fiatalabb generáció bevonását az ezáltal generált egyéni örömérzet okozására.

Mi az üzenete vagy mottója?
Munkám során megpróbálom mindenkiből a benne rejlő legjobbat kihozni szakmai tudásom által.
"Minden nőben van valami különleges, amit lehet és kell is hangsúlyozni."